bip.gov.pl
A A A K
SmodBIP
To jest wersja archiwalna z dnia 16.06.2023, zobacz aktualną wersję tej strony.
Zmiany wprowadzono z powodu: aktualizacja

Aktualności

Kampania #EUChooseSafeFood- Bezpieczeństwo Żywności:

KOMUNIKAT POWIATOWEGO LEKARZA WETERYNARII

Państwowy Instytut Badawczy w Puławach potwierdził, że w okolicach jeziora Powidzkiego znajduje się ognisko wirusa ptasiej grypy - H5N1. Najważniejsze informacje:

  • Wirus nie jest groźny dla ludzi!
  • Akwen jeziora Powidzkiego nie zostaje zamknięty, jest dostępny dla mieszkańców, turystów, żeglarzy, wędkarzy etc.

W związku z pojawieniem się ptasiej grypy na tym terenie Powiatowy Lekarz Weterynarii wydaje rozporządzenie o zachowaniu zasad bezpieczeństwa:

  • Wyznaczona zostaje strefa objęta zakażeniem (mapka)
  • W strefie można przebywać, poruszać się, z zachowaniem ostrożności w przypadku znalezienia padłych dzikich ptaków
  • W strefie należy utrzymywać drób i inne ptaki w odosobnieniu, w kurnikach lub innych zamkniętych obiektach tak by ograniczyć ich kontakt z dzikimi ptakami
  • W strefie nakazuje się stosowanie środków bezpieczeństwa biologicznego przy kontakcie z drobiem – odkażanie rąk i obuwia, zabezpieczenie wody, paszy i ściółki przed kontaktem z dzikimi ptakami (tak by wirus nie był przenoszony dalej)
  • Służby gminne i instytucje odpowiedzialne za bezpieczeństwo będą monitorować teren wokół jeziora, a padłe ptaki będą zabezpieczane i utylizowane.
  • W przypadku znalezienia padłego ptactwa, fakt ten należy zgłosić do pracowników urzędów gmin odpowiednio: Powidz tel: 722323370, oraz Ostrowite tel: 722323157, Słupca tel: 603586952, PIW Słupca tel: 632751983
  • W strefie zabrania się organizowania targów, wystaw, pokazów lub konkursów gdzie gromadzone są drób lub inne ptaki
  • Strefa zostanie oznakowana poprzez ustawienie tablic o treści: „Uwaga! Wysoce zjadliwa grypa ptaków – strefa objęta zakażeniem”

Nakazy i zakazy obowiązują wszystkich mieszkańców oraz osoby przebywające czasowo w strefie objętej zakażeniem.
Rozporządzenie obowiązywać będzie do dnia 31 maja 2023. Służby odpowiedzialne za bezpieczeństwo na bieżąco będą monitorować sytuację i badać pobierane próbki. W przypadku jakichkolwiek zmian – będziemy informować na bieżąco.

1. Zasady przeprowadzania kontroli przez organy Inspekcji Weterynaryjnej

2. Pryszczyca- aktualna sytuacja epizootyczna

3. Praktyczne wskazówki dla rolników w przypadku konieczności uboju zwierzat gospodarskich kopytnych poza rzeźnią

4. UBÓJ ZWIERZĄT – SZKOLENIE TEORETYCZNE

5. Antybiotyki w hodowli zwierząt gospodarskich

6. Wysokości kar pieniężnych za naruszenia przepisów o produktach pochodzenia zwierzęcego

7. Nowe obowiązki dla podmiotów prowadzących działaność w zakresie organizowania targów, wystaw, pokazów i konkursów

8. Rolniczy Handel Detaliczny:

9.Ubój świń, owiec, kóz oraz cieląt na własny użytek.

10.Rejestr Podmiotów Paszowych.

11.Wykaz lekarzy weterynarii wystawiających świadectwa zdrowia bydło, owce, świnie, kozy

12. Wykaz lekarzy weterynarii wyznaczonych do badania zwierząt rzeźnych i mięsa na użytek własny

13. Obowiązek zgłoszenia martwego przeżuwacza

14. Wymagania weterynaryjne dla prowadzenia produkcji i sprzedaży produktów pochodzenia zwierzęcego w ramach działalności marginalnej, lokalnej i ograniczonej

15. Zmiany w przepisach dot. identyfikacji i rejestracji zwierząt.

16. Wytyczne Głównego Lekarza Weterynarii - ASF znakowanie produktów pochodzenia zwierzęcego z mięsa pozyskanego od świń ze strefy zagrożenia

17. ARiMR - informacja - druk zgłoszeń dwupodpisowy

18. Sektor spożywczy - wytyczne HACCP


Powiatowy Inspektorat Weterynarii w Słupcy
ul. Prusa 3, 62-400 Słupca, tel. 63 275-19-83, fax 63 275-18-93



Opublikował: Joanna Wojciechowska
Publikacja dnia: 16.06.2023
Podpisał: Joanna Wojciechowska
Dokument z dnia: 05.06.2023
Dokument oglądany razy: 74 258